FAQ

Czyli wszystko, co chcesz wiedzieć, ale boisz sie zapytać

  •  Skąd brać białko na diecie roślinnej?
    • Głównym źródłem białka w diecie roślinnej są rośliny strączkowe, ziarna zbóż, pestki i orzechy.
  •  Czy na diecie roślinnej trzeba suplementować witaminę B12?
    • Na diecie roślinnej konieczne jest suplementowanie witaminy B12, ponieważ naturalnie występuje ona w produktach zwierzęcych. Najlepiej wybrać preparat na bazie cyjanokobalaminy.
  •  Czy soja zagraża gospodarce hormonalnej?
    • Nie. Wokół soi narosło wiele mitów, jednak produkty sojowe można bez obaw spożywać w rozsądnych ilościach (1-3 porcje dziennie). Warto pamiętać, że nadmiar każdego produktu szkodzi.
  • Czy dieta roślinna jest zdrowa dla sportowców?
    • Prawidłowo zbilansowana dieta roślinna jest odpowiednia dla każdego bez względu na wiek, płeć i poziom aktywności fizycznej.
  • Czy sportowcy na diecie tradycyjnej osiągają lepsze wyniki?
    • Dieta tradycyjna nie ma przewagi nad roślinną. Sportowcy na dobrze zbilansowanej diecie roślinnej osiągają równie dobre wyniki jak ci na diecie tradycyjnej.
  • Czy bez dostarczenia białka zwierzęcego zbuduję mięśnie?
    • Tak. Należy jednak pamiętać, żeby źródła białka w ciągu dnia były różnorodne. Sportowcy mogą wspomagać się też roślinnymi odżywkami białkowymi.
  • Jak zacząć na diecie roślinnej jako sportowiec?
    • Sportowcy na diecie roślinnej powinni pamiętać o odpowiedniej ilości białka i dostarczaniu aminokwasów z różnorodnych produktów roślinnych. Należy pamiętać o suplementowaniu witaminy B12, a w okresie jesienno-zimowym także witaminy D. Dobrze zbilansowana dieta to klucz do sukcesu.
  •  Skąd dostarczyć żelazo?
    • Dobrze zbilansowana dieta roślinna jest bogata w produkty zawierające żelazo. Są to między innymi nasiona roślin strączkowych, kasze, warzywa. Połącz je z produktami bogatymi w witaminę C dla lepszego wchłaniania.
  • Skąd dostarczyć wapń?
    • Aby dostarczyć odpowiednie ilości wapnia, warto rozważyć uzupełnienie diety o produkty fortyfikowane w wapń, np. napoje roślinne. Dobrym źródłem są także migdały, suszone figi, brukselka, kapusta.
  •  Czy rośliny mają wszystkie niezbędne aminokwasy?
    • Produkty pochodzenia roślinnego zawierają białko niepełnowartościowe (za wyjątkiem soi), które nie zawiera kompletu aminokwasów egzogennych. Łącząc nasiona roślin strączkowych z produktami zbożowymi, dostarczymy komplet aminokwasów egzogennych. 
  • Czy są jakieś negatywne strony diety roślinnej?
    • Każda dieta, która jest monotonna i uboga w niezbędne dla naszego organizmu substancje, powoduje ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Dieta roślinna, która jest odpowiednio zbilansowana, będzie odpowiednia i bezpieczna dla każdego bez względu na wiek, płeć i aktywność fizyczną.

RoślinnieJemy
Roślinne Wyzwanie